Sauerland verkennen vanuit Blokhuis Winterberg

De vakantiehuizen van Blokhuis Winterberg zijn centraal gelegen tussen Winterberg (8 km), Willingen (15 km) en Medebach (11 km). Op ongeveer 2 kilometer van onze vakantiehuizen, in Küstelberg, vindt u de eerste skipiste. Onze vakantiewoningen zijn rustig gelegen en u loopt zo de natuur in. Kortom; een perfecte combinatie van natuur en rust aan de ene kant en faciliteiten en gezelligheid binnen handbereik aan de andere kant!

De stadjes Winterberg en Willingen, ieder op korte afstand van de vakantiehuizen van Blokhuis Winterberg, zijn de bekendste wintersportcentra in het Sauerland. Beide plaatsjes hebben een gezellig centrum met voldoende mogelijkheden om te winkelen of lekker te eten.

Winterberg is het bekendste wintersportcentrum in het Sauerland en ligt op slechts 10 km van de vakantiewoningen van Blokhuis Winterberg. In de sneeuwmaanden is zo ongeveer elke wintersport hier mogelijk op prestatie- en recreatieniveau. De snelle bobslee- en rodelbaan en de skischans vormen het toneel voor internationale kampioenschappen. ’s Zomers is de, dicht bij de Kahler Asten gelegen baan een van de vele doelen voor wandelaars, een rondwandeling van 16 of 21 km voert vanuit Winterberg naar de Kahler Asten naar Langewiese. Ook is er een uitdagend mountainbikeparcours.

Vanuit de Kahler Asten heeft u in alle seizoenen een geweldig uitzicht over de omgeving, zeker vanuit de uitzichtstoren boven op deze berg.

Onderdeel van de Bike Arena

Ook is Winterberg onderdeel van de Bike Arena met vele kilometers aan fiets- en mountainbikeplezier op de vele routes die per tweewieler af te leggen zijn. Op diverse plaatsen in Winterberg zijn ook e-bikes te huur. In het naast de bobsleebaan gelegen Bike Park kunnen mountainbikers met een stoeltjeslift naar boven om met de fiets weer off road down hill te gaan!

Verschillende activiteiten rond Winterberg

De dorpjes rond Winterberg bieden ook veel vertier en zijn een ideaal spartpunt om het Sauerland te gaan verkennen. Zo zijn er in Altastenberg ook diverse ski-, langlauf- en wandelmogelijkheden en biedt Züschen veel vakwerkhuizen, leisteen en bloemen. Daarnaast is in Züschen ook een deltavlieg- en parapenteschool. In Küstelberg is, naast een skipiste, ook een avontuurlijk touwklimparcours, de Hochseilgarten.

Ruhrquelle

Even buiten Winterberg bevindt zich de ‘Ruhrquelle’ ofwel de bron van de rivier de Ruhr. Die slingert vanaf hier richting Duisburg om daar uit te monden in de Rijn. De ‘RuhrtalRadweg’ loopt voor de fietsliefhebber vanaf hier naar Dortmund langs de Ruhr door het Ruhrdal. Voor de wandelaars: De Rothaarsteig wandelroute komt ook langs de Ruhrquelle.

Willingen

Net zoals Winterberg biedt Willingen een keur aan zomer- en wintersportactiviteiten. Het hele jaar door hangt er in Willingen een gezellige ‘apres-ski’-sfeer. Niet alleen in het Willinger Brauhaus, maar ook in de andere restaurantjes en cafés die Willingen rijk is. In en rond Willingen starten talloze goed gemarkeerde rondwandelingen.

Bike Festival

Voor mountainbikers is er een speciaal parcours met hindernissen achter de ijsbaan. Alleen al om naar te kijken is het boeiend. Dat geldt des te meer voor het jaarlijkse Bike Festival dat in juni georganiseerd wordt. In de winter is het (wereld)kampioenschap schansspringen op de grote Mühlenkopfschanze een fantastisch evenement. Overigens wekt ook de zomerse aanblik van deze skischans veel ontzag en vanaf de schans is het uitzicht over de omgeving fenomenaal.

Touwklimparcours

Voor klimliefhebbers is er een touwklimparcours de ‘Naturhochseilgarten’. In de zomer kun je ook zomerrodeln in Willingen, deltavliegen, squashen, tennissen en paardrijden. Zwemmen kan in het Lagunenbad, een zwem- en saunaparadijs.

Hochheideturm van de Ettelsberg

Ook kunt u per cabinelift (of met de trap: 241 treden) omhoog naar de Hochheideturm van de Ettelsberg (838 m). Maar te voet kan natuurlijk ook via een zigzaggende wandeling langs heidevelden en bosbessen. In de buurt van deze berg bevindt zich ook het Wild- und Freizeitpark, met o.a. inheems wild, beren, apen, roofvogels, diverse bewegend uitgebeelde sprookjes, dinosaurusmodellen en draaiende en rijdende attracties.

Een bezoek aan leisteengroeve Christine is ook de moeite waard. In een deel van het gedeeltelijk onder water staande gangenstelsel wordt aan duiken gedaan.

In het Sauerland zijn veel leuke dorpjes te bezoeken. Ieder dorpje heeft wel iets bezonders, zo staat er in het pitoreske Deifeld de 13e-eeuwse Johannes de Doperkerk. Veel dorpjes hebben mooie vakwerkhuuizen en Küstelberg ligt direct aan de Rothaarsteigwandelroute.

Wissinghausen

Het dorp Wissinghausen is onderdeel van het dorp Deifeld in de gemeente Medebach. Omgeven door dennen- en beukenwoud ligt Wissinghausen in het idyllische Dittelsbachdal en de uitlopers van de Rothaarbergkam. Het is agrarisch gebied.Wissinghausen bestaat uit een handvol huizen aan de weg en een handvol huizen op de heuvelrug. Tegenover Blokhuis Winterberg is er een klein Gasthof waar men eten of een drankje drinken kan. Er zijn geen winkels maar 4x per week komt er een bakker in het dorp. Aan de ingang van het dorp ligt de indrukwekkende stronk van een 500 jaar oude eikenboom.

Deifeld

In Deifeld is een van de oudste bouwwerken de 13e-eeuwse Johannes de Doperkerk. Deifeld heeft een pittoresk historisch centrum met verschillende monumentale vakwerkhuizen. In het gerestaureerde Backhaus wordt meerdere keren per jaar een traditioneel steenovenbrood gebakken. Achterin het dorp is een uitgebreide speelplaats met tafeltennis, klimtoestellen, een kabelbaan, een voetenbad en nog veel meer attracties. Verschillende wandelroutes met mooie uitzichten door de natuur verbinden Wissinghausen en Deifeld met elkaar. Meer over Wissinghausen en Deifeld, de wandelingen die er te maken zijn en de activiteiten vindt u op de officiële website van Wissinghausen en Deifeld

Küstelberg

Op nog geen twee kilometer afstand van Wissinghausen ligt Küstelberg. Küstelberg ligt direct aan de Rothaarsteigwandelroute. Veel bewegwijzerde paden nodigen uit om te wandelen of langlaufen. In Küstelberg is ook de dichtstbijzijnde mogelijkheid om te skieën, op de Schlossberghelling. Aan de voet hiervan ligt het gehele jaar door geopende Hochseiltuin met de Schlossberghütte. In Küstelberg is er een bakker, en men kan lekker eten bij Gasthof Lichte.

Referinghausen

Vanuit Referinghausen zijn ook veel wandelroutes te lopen. Bijzonder aan te bevelen zijn de wandelroutes naar Ka-Lied, op de Kale Pön en naar de Marienkapelle. Tijdens de klim van 440 naar 774 meter wordt u beloond met vele mooie uitzichten. De Gedenktafel van de Mariakapel herinnert aan de eeuwenoude handelsweg Heidenstrasse die van Leipzich naar Keulen loopt en die ook onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella was. Eveneens aan te bevelen is het dorpsplein met historische kerk en begraafplaats evenals de naastgelegen speelplaats. Voor wie geïnteresseerd is in cultuur, moet beslist de Heimatstube met zijn schatten van lang vervlogen tijden bezoeken. Een kleine doorsteek naar het nabijgelegen Titmaringhausen loont, aangezien daar het mooiste vakwerkhuis uit de regio staat: de Fresenhof.

Ook op een druilerige dag hoeft u zich niet te vervelen: in het Sauerland zijn diverse musea te vinden met exposities die relateren aan de historie van de streek. Voor iedere interesse en iedere leeftijd is er wel wat leuks te vinden.

Makkelijk te bereiken vanuit de vakantiehuizen van Blokhuis Winterberg

Een greep uit de musea die u in het Sauerland kunt vinden (en de afstand vanaf Blokhuis Winterberg). Foldermateriaal met nog veel meer musea vindt u in onze vakantiehuizen.

 • Wintersportmuseum, Winterberg (ca. 10 km)
 • Stadsmuseum, Medebach (ca. 12 km)
 • Tentoonstelling Medebacher kasteel, Medebach (ca. 12 km)
 • Curiuseum, uitstalling van diverse curiosa, Usselen (ca. 14 km)
 • Hout- en toerismecentrum, Schmallenberg (ca. 33 km)
 • Belevenismuseum Bödefeld, Bödefeld (ca. 27 km)
 • Historisch bestekmuseum Hesse, Schmallenberg-Fleckenberg (ca. 36 km)
 • Museum Kloster Grafschaft, Schmallenberg-Grafschaft (ca. 30 km)
 • Modelspoorbaan bij de Rothaarsteig, Schmallenberg-Grafschaft (ca. 30 km)
 • Bosarbeidersmuseum 'in de oude molen', Schmallenberg-Latrop (ca. 34 km)

Het Sauerland is een prachtig natuurgebied, met schitterende vergezichten over heuvels, bossen en dorpjes. Een prachtige manier om dit moois te aanschouwen is vanaf een kasteel of een uitzichttoren. Er zijn diverse torens die u ook kunt beklimmen.

Groot aanbod

Hieronder vindt u een greep uit het welhaast eindeloze aanbod van uitzichttorens (en de afstand vanaf de vakantiehuizen van Blokhuis Winterberg). Foldermateriaal met meer uitzichtpunten en -torens vindt u in de woningen.

 • Winterberg: Kahler Asten (842 m) met de Asten torenbeklimming tot aan 863 m en diverse wandelroutes nabij de toren (ca. 10 km)
 • Winterberg: Panorama Erlebnis Brücke (Belevenisbrug; ca. 10 km)
 • Winterberg: St. Georg springschans op een hoogte van 733 m (ca. 10 km)
 • Züschen: Ziegenhelle (816 m) met diverse wandelroutes langs de toren (ca 15 km)
 • Willingen: Dommeltoren (738 m) en de Hochheidetoren (875 m) (ca. 15 km)
 • Diemelsee: Dommeltoren (750 m) (ca 25 km)
 • Hallenberg: Uitzichtstoren Heidekopf (710 m); en de Bollenberg (758 m) met mooie uitzichten over het Rothaargebergte. Ook hier zijn weer diverse wandelroutes (ca. 25 km)
 • Bad Arolsen: Residentieslot Arolsen (ca. 40 km)
 • Bad Berleburg: Slot Berleburg (ca. 35 km)
 • Waldeck: Slot Waldeck Burchtmuseum: kom alles te weten over de Middeleeuwse rechtsgeschiedenis met diverse toestellen voor lijfstraffen (ca. 40 km)

 

Foto's Sauerland

Zum Spitzen Land 9
59964 Medebach-Wissinghausen

Zu Den Erlen 5a,
59964 Medebach-Wissinghausen

Sauerland
Duitsland

Facebook

© 2022 Blokhuis Winterberg. Alle rechten voorbehouden.

Website gerealiseerd door Petriana.nl

Opslaan
Cookies gebruikersvoorkeuren
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Als u het gebruik van cookies weigert, werkt deze website mogelijk niet zoals verwacht.
Accepteer alles
Weiger alles
Lees meer
Analytics
Tools die worden gebruikt om de gegevens te analyseren om de effectiviteit van een website te meten en om te begrijpen hoe deze werkt.
Google Analytics
Accepteren
Niet accepteren